Швидкий пошук об"єкта за ID або номером телефона

Введіть ID або телефон

Перевірити телефон посередника

Введіть телефон:

Полезное

Подивитися усі »
> > Що буде з цінами на нерухомість в Україні в 2022 році?

Новини

нерухомість в Україні

Що буде з цінами на нерухомість в Україні в 2022 році?

01.12.2021 3:22

Ціни на нерухомість в Україні в 2022 році будуть рости

На думки експертів в наступному році нерухомість в Україні буде дорожчати. Такий несподіваний прогноз розвіює міфи, що на ринок житла негативно вплине криза, спричинена пандемією.

З початку 2021 року в деяких містах вартість одного квадратного метра в середньому зросла на 15-30%.

Зазначимо, що на ріст цін впливає декілька чинників – зростання вартості енергоносіїв (електроенергія, природний газ), збільшення собівартості будівництва, будівельних матеріалі та самої роботи.

Зараз найбільше ціни на житло зросли в Києві. В середньому воно подорожчало на 20-25%, в залежності від класу нерухомості. В інших великих містах, наприклад в Харкові, вартість збільшилась на 15%.

Згідно з аналітичними даними, однокімнатні квартири, які користуються найбільшим попитом серед покупців, на первинному ринку зросли в ціні на 30,4%, а двокімнатне житло – на 25,8%.

Можна припустити, що найближчим часом збільшення цін на первинну нерухомість збережеться. Така тенденція може призвести до того, що це буде рекордне з 2017 року подорожчання нового житла за підсумками 2021 року.

Якщо говорити про вторинний ринок нерухомості, то ціна на однокімнатні квартири збільшились на 27,7%, а на двокімнатні – на 13%. А ось з нерухомістю більшої площі все по-іншому. Вартість трьох та чотирьох кімнатних квартир навпаки знизилась майже на 30%, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2020 року.

Хочемо відмітити, що на ринку нерухомості є достатня кількість потенційних покупців, навіть незважаючи на подорожчання нерухомості.

Що буде з цінами на нерухомість в Україні в 2022 році?

Можна припустити, що ринок буде цілком стабільним. Минулі локдауни допомогли відсіяти несамостійних забудовників, які вели «перехресне» фінансування. Тобто на інвестиції з одного об’єкту будувати інший житловий комплекс. Зараз же залишилися ті, хто спроможний рік і більше фінансувати будівництво зі своїх ресурсів.

Ще одною причиною тенденції до подорожчання житла можна назвати майбутні зміни в законодавстві. Верховна Рада вже підтримала законопроект №5600. Його нинішня версія передбачає збільшення податків на нерухоме майно. Так українці, які продають більше двох об’єктів за один рік повинні будуть сплачувати 18% ПДФО з кожної наступної угоди. Зараз податок вже врахований в ціні квартири. Ці 20% забудовник закладає в вартість, коли вперше продає нове житло.

Нерухомість Харкова